خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شهاب دارابیان: در روزهای گذشته در یادداشتی با عنوان «نبود شعر در ویترین یا نبود ویترین برای شعر» به مشکلات فروش کتابهای حوزه شعر در کتابفروشیها پرداختیم و این موضوع بهانهای شد تا در گزارشی به کتابفروشیهای بزرگ کشور سری بزنیم تا ببینیم که وضعیت فروش کتابهای شعر در این کتابفروشیها به چه شکلی است و کدام کتابها در صدر جدول فروش قرار دارند. آمار برخی از کتابفروشیها حاکی از آن است که کتاب شعر فروش چندانی ندارد و کتابفروشیهایی هم هستند که کتابهای شعر در صدر پرفروشهایشان قرار دارد. اغلب کتابفروشیهایی که شعر از فروش خوبی برخودار است، این مسئله را ناشی از وجود یک کارشناس شعر میدانند. در مقابل اما خیلی از کتابفروشیها تاکید دارند که کتاب شعر بازاری ندارد و حاضر به گذاشتن کتاب شعر نه تنها در ویترین، بلکه در قفسهها هم نیستند. در این گزارش به سراغ 10 کتابفروش تهرانی و یک کتابفروش مشهدی رفتیم تا بدانیم پرفروشترین کتاب در حوزه شعر در آن کتابفروشی کدام است.
کتابفروشی پردیس کتاب مشهد: این کتابفروشی از وضعیت فروش شعر راضی است
علی رجبزاده، مدیر پردیس مشهد میگوید که طبق لیست فروش سه کتاب «اسکارلت دههِی شصت»، اثر سجاد افشاریان از نشر چشمه، «اسمش همین است»، اثر علیرضا آذر از نشر نیماژ و «خودزنی»، اثر امید صباغنو از انتشارات فصل پنجم در صدر فروش قرار دارند. او معتقد است که اگر کتابفروشیها کارشناس شعر داشته باشند تا کتابهای شعر را به مخاطبان معرفی کنند، میتواند بازار خوبی را در این حوزه برای خود داشته باشند. رجبزاده این شرایط را در پردیس مشهد فراهم کرده است و به همین دلیل از وضعیت فروش کتابهای شعر راضی است.
کتابفروشی علمی و فرهنگی (شعبه کریمخان): در این فروشگاه کتاب شعر نمیخرند
شهاب لواسانی، شاعر و مسئول کتابفروشی علمی و فرهنگی میگوید که هیچ کتاب شعر پرفروشی در این کتابفروشی وجود ندارد؛ چراکه مردم از شعر اشباع شدهاند و کتاب شعر نمیخرند!
کتابفروشی فراموشی: بازار کتابهای شعر در این کتابفروشی خوب است
بهزاد عبدی، شاعر، نویسنده و مدیر کتابفروشی فراموشی معتقد است که بازار کتابهای شعر در این کتابفروشی خوب است؛ چراکه او توانسته این کتابفروشی را به یک پاتوق دوستداشتنی برای شاعران تبدیل کند. او میگوید شاعران زیادی به این کتابفروشی میآیند و به دلیل تکمیل بودن قفسههای شعر، کتابهایشان را از اینجا تهیه میکنند. به نظر او ارتباط نزدیکش با شاعران معاصر و شناخت شعر امروز روی فروش بالای کتابهای شعر در این کتابفروشی بسیار تاثیرگذار است.
در این کتابفروشی گزیده اشعار احمدرضا احمدی به نام «میگویند بیرون از این اتاق برف میآید» از نشر نیماژ و گزیده اشعار حسین منزوی به نام «اما تو را، ای عاشق انسان! کسی نشناخت» از نشر نیماژ در صدر فروش قرار دارند. کتابفروشی فراموشی وابسته به نشر نیماژ است.
کتابفروشی ققنوس: کتاب شعر پرفروش نداریم
«کتاب شعر پرفروش نداریم»، این جملهای است که یکی از مسئولان این کتابفروشی به ما گفت و معتقد بود که دیگر مردم علاقهای برای شعر خواندن ندارند و به سراغ کتابهای شعر نمیآیند.
کتابفروشی ثالث: وضعیت فروش کتابهای شعر بهتر شده است
رضا خجسته، مدیر این فروشگاه معتقد است که وضعیت فروش کتابهای شعر نسبت به گذشته بهتر شده است اما همچنان رضایت بخش نیست. او که خود علاقه بسیار زیادی به کتابهای شعر دارد میگوید: تمام تلاشم را میکنم که مردم را به خرید کتابهای شعر دعوت کنم اما این به تنهایی امکانپذیر نیست و همه باید دست به دست هم بدهیم تا بتوانیم این کارها را سر و سامان دهیم.
در این کتابفروشی سه کتاب شهیار قنبری به نامهای «لیونارد شهریار»، «بنویس! ساعت پاکنویس» و «گفتن برای زیبا شدن» که به تازگی از سوی انتشارات نگاه منتشر شده است در صدر فروش قرار دارد و طی روزهای گذشته حدود 120 نسخه از این سه کتاب در این کتابفروشی به فروش رفته است. بعد از کتابهای قنبری کتاب «دستم را باز بگذارید، میخواهم بنویسم آغوش»، اثر کامران رسولزاده که از سوی نشر مروارید منتشر شده است در رتبه بعدی قرار دارد.
کتابفروشی هنوز: شعر چندان مخاطب ندارد
مریم ولیزاده، مسئول فروش این کتابفروشی معتقد است که در هر کتابفروشی یک ژانر کمتر و یک ژانر بیشتر میفروشد؛ در همین راستا در کتابفروشی هنوز شعر چندان مخاطب ندارد و شاید در ماه چند نسخه محدود از کتابهای بیژن الهی را بفروشند.
کتابفروشی چشمه (کریمخان): برنده جایزه شاملو میفروشد
کتابفروشی چشمه، نبش خیابان کریم خان پاتوق خوبی است برای شاعران و علاقمندان به شعر. پرفروشهای شعر در این کتابفروشی هم از آثار منتشر شده در نشر چشمه است. در این کتابفروشی «اسکارلت دههِی شصت»، اثر سجاد افشاریان و «آشویتس خصوصی من»، اثر حسن همایون، هر دو از همین نشر در صدر فروش قرار دارند. «آشویتس خصوصی من» به تازگی برنده جایزه شعر شاملو شد.
کتابفروشی مروارید: شعر راحت فروش میرود
امیر علیبیک، مدیر این کتابفروشی معتقد است که اگر کتابفروش دستی بر آتش داشته باشد و شعر امروز را بشناسد، شعر بازار خوبی دارد و راحت فروش میرود.
در این کتابفروشی «توگانگی»، اثر کامران رسولزاده از نشر مروارید، مجموعه کتابهای علیرضا آذر از نشر نیماژ و کتابهای گروس عبدالملکیان از نشر چشمه در صدر قرار دارند. همچنین کتاب «دنیای این روزای من...» از روزبه بمانی و «تقدیر» از مونا برزویی که هر دو توسط انتشارات نگاه منتشر شدهاند در این کتابفروشی پرفروش هستند.
کتابفروشی نیماژ (قلهک): کارشناس شعر در کتابفروشی
مهیار محمودی از مسئولان این کتابفروشی معتقد است که تنها با یک شرط میتوان بازار خوبی در حوزه شعر داشت و آن داشتن کارشناس شعر در کتابفروشی است؛ چراکه به دلیل افزایش تعداد عناوین کتاب باید یک نفر کتابهای خوب و مهم را به مخاطبان معرفی کند. او میگوید کتاب «کبریت خیس» اثر عباس صفاری شاید در تمام کتابفروشیهای تهران 50 نسخه نفروشد اما ما ماهانه نزدیک به 50 نسخه از این کتاب را میفروشیم و این به دلیل معرفی خوبی است که انجام میشود.
در این کتابفروشی مجموعه شعرهای «افراد»، از مهدی اشرفی، «اثر انگشت»، از علیرضا آذر، «آواز کرگدن»، از لیلا کردبچه و «عطارد» از کاظم بهمنی که همگی در نشر نیماژ منتشر شدهاند و دو کتاب «مرثیه برای درختی که پهلو افتاده است»، از غلامرضا بروسان و «کبریت خیس»، اثر عباس صفاری از انتشارات مروارید در صدر فروش قرار دارند.
کتابفروشی شهر کتاب مرکزی:من بامدادم سرانجام
در این شعبه از شهر کتاب، مجموعه شعر «وطن روی کاغذ»، اثر جواد مجابی که از نشر چلچله منتشر شده است، پرفروشترین کتاب است. همچنین کتاب جدید نشر هرمس با عنوان «من بامدادم سرانجام»، اثر سعید پورعظیمی که درباره زندگی احمد شاملو است، مورد توجه مخاطبان این کتابفروشی قرار گرفته است.
کتابفروشی ترنجستان سروش: استقبال مناسبی از کتابهای شعر نمیشود
علی رکاب، مدیر داخلی این کتابفروشی مجموعه آثار فاضل نظری از انتشارات سوره مهر را پرمخاطبترین کتابهای این فروشگاه میدادند و میگوید که در این فروشگاه فاضل نظری پرطرفدارترین شاعر است و کتابهایش با استقبال خوبی روبهرو میشود و کتابهای فاضل نظری در این فروشگاه هر ماه حدود 80 نسخه فروش دارند. همچنین این کتابفروش «هشت کتاب»، سهراب سپهری و «زمستان» اخوان ثالث را در ردههای بعدی میداند که حدود 10 نسخه در ماه فروش دارند.
رکاب در توضیح وضعیت بازار شعر گفت: متاسفانه استقبال خیلی مناسبی از کتابهای شعر نمیشود که به نظر من دلیل اصلی آن فضای مجازی است؛ چراکه شاعران این روزها شعرهای خود را در شبکههای اجتماعی و سایتهای ادبی منتشر میکنند و دیگر دلیلی برای خرید کتابهای شعر وجود ندارد.
پرفروش کداماند:
طبق گزارش میدانی ما از 11 کتابفروشی پرمخاطب، کتابهای «توگانگی» و «دستم را باز بگذارید، میخواهم بنویسم آغوش» از کامران رسولزاده، «مرثیه برای درختی که پهلو افتاده است»، از غلامرضا بروسان و «کبریت خیس» اثر عباس صفاری از نشر مروارید، «اسمش همین است» و «اثر انگشت»، اثر علیرضا آذر، «میگویند بیرون از این اتاق برف میآید»، اثر احمدرضا احمدی، «اما تو را، ای عاشق انسان! کسی نشناخت»، اثر حسین منزوی، «آواز کرگدن»، از لیلا کردبچه و «عطارد» اثر کاظم بهمنی از نشر نیماژ، «اسکارلت دههِی شصت»، اثر سجاد افشاریان، آثار گروس عبدالملکیان و «آشویتس خصوصی من»اثر حسن همایون از نشر چشمه، «دنیای این روزای من...» از روزبه بمانی؛ «تقدیر» از مونا برزویی و سه کتاب شهیار قنبری به نامهای «لیونارد شهریار»، «بنویس! ساعت پاکنویس» و «گفتن برای زیبا شدن»، از انتشارات نگاه، کتاب «وطن روی کاغذ»، اثر جواد مجابی از نشر چلچه، «من بامدادم سرانجام»، اثر سعید پورعظیمی از انتشارات هرمس، مجموعه آثار فاضل نظری از انتشارات سوره مهر، «خودزنی»، اثر امید صباغنو از انتشارات فصل پنجم، پرفروشهای بازار کتاب شعر هستند.